Beleidsplan Stichting Diel

Beleidsplan Stichting Diel (2025-2026)

Om invulling te geven aan de statutaire doelstelling heeft het bestuur van Stichting Diel dit beleidsplan opgesteld. Het plan richt zich op het werven van fondsen voor humanitaire hulpgoederen ten behoeve van mensen en organisaties in Oekraïne. Dit beleidsplan beslaat de periode 2025-2026, met de mogelijkheid tot verlenging indien de omstandigheden daarom vragen.

Doelstelling en werkwijze

Stichting Diel heeft een webpagina gelanceerd waar de doelstellingen van de stichting, de samenstelling van het bestuur, het bestuursbeleid en de werkwijze zijn toegelicht. De werkwijze bestaat uit het organiseren van fondswervingsacties, die als zelfstandige projecten worden opgezet en ondersteund door specifieke websites.

Momenteel richt het bestuur zich uitsluitend op het project Vrienden van Oekraïne. Er worden voorlopig geen nieuwe projecten gestart of andere goede doelen ondersteund. Alle inkomsten op de bankrekening van Stichting Diel worden uitsluitend gebruikt voor dit project. Indien in de toekomst een nieuw project wordt gestart, zal daarvoor een aparte bankrekening en website worden geopend.

Op de webpagina van Stichting Diel staat ook informatie over het doel van het project Vrienden van Oekraïne, inclusief een link naar de bijbehorende website.

Fondswerving

De inkomsten voor het project worden voornamelijk geworven via personen en organisaties binnen het netwerk van de bestuurders en enkele vrijwilligers. Stichting Diel streeft ernaar 100% van de donaties om te zetten in hulpgoederen

Website

Speciaal voor dit project is de website Vrienden van Oekraïne ontwikkeld. Hierop vind je gedetailleerde informatie over de ingezamelde hulpgoederen en de ontvangers ervan. Het project begon met een inzamelactie voor 300 anti-thermische pakken en signaalversterkende drones.

Inmiddels zijn 200 pakken geleverd en zijn donaties voor drie drones ontvangen. De hulpgoederen zijn overhandigd aan Oekraïense legereenheden.

De drone-actie is op 20 februari 2025 stopgezet, omdat de belastingdienst aankondigde geen ANBI-status te verstrekken indien (zulke) drones worden gefinancierd.

Stichting Diel onderhoudt nauwe contacten in Oekraïne om te garanderen dat alle hulpgoederen op de juiste plek terechtkomen.

ANBI-status

Per 21 februari 2025 is de Stichting Diel de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) toegekend. Daarmee zijn donaties vanaf die datum fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

 

Beheer en besteding van vermogen

Beheer

De penningmeester beheert het vermogen van de stichting, dat volledig wordt aangehouden op de bankrekening van Stichting Diel

Ontvangen donaties worden zo snel mogelijk besteed. Er worden geen reserves opgebouwd voor toekomstige jaren. Beheerskosten worden tot een minimum beperkt, met een streven naar maximaal 5% van de totale uitgaven. Bestuurders vergoeden zelf de beheerskosten die zij maken.

Beloningsbeleid

De werkzaamheden van bestuursleden worden onbezoldigd uitgevoerd. Eventuele kosten die zij in het belang van Stichting Diel maken, kunnen worden gedeclareerd.

Verantwoording

Het bestuur streeft naar volledige transparantie door betalingsbewijzen en bewijzen van ontvangst te overleggen. Jaarlijks worden een jaarverslag en jaarrekening opgesteld en vastgesteld.

In de jaarrekening worden toegekende middelen en bestemde reserves expliciet opgenomen, conform de regels voor een transparante financiële verantwoording.

Met dit beleidsplan legt Stichting Diel de basis voor een doelgerichte en transparante werkwijze, met als hoofddoel het bieden van hulp aan de mensen en organisaties in Oekraïne die dit het hardst nodig hebben.

Contactgegevens en informatie
Stichting Diel
Adres: Westerdok 834, 1013 BV Amsterdam
e-mail: stichtingdiel@kpnmail.nl
RSIN: 862193187
KvK: 81717040
Bankrekening: NL17 TRIO 0320 3399 04
Website St. Diel:

Bestuur
Voorzitter: Els Rienstra
Secretaris/Penningmeester: Dick van Haaster
Bestuursleden: Josse Govaart, Marcel Schilders, Job van ’t Veer